VDP Beveiligingstechnieken B.V.

Biezenstraat 75
6541 ZP Nijmegen
088-378 22 33

Algemeen: info@vdp-beveiliging.nl
Verkoop: verkoop@vdp-beveiliging.nl

Contactformulier

"*" geeft vereiste velden aan

 

MAAK KENNIS MET DIVERSE PROJECTEN VAN VDP

MAAK KENNIS MET DIVERSE PROJECTEN VAN VDP

   

We willen je graag kennis laten maken met de unieke projecten van VDP. In deze rubriek gaan we uitgebreid in op een bepaalde oplossing die we bij meerdere opdrachtgevers hebben toegepast. Al vele jaren levert, installeert en onderhoudt VDP reguliere branddetectiesystemen. Maar wist je dat VDP ook een specialist is in bijzondere branddetectie? In dit artikel gaan we dieper in op thermische en aspiratiedetectie-oplossingen.

 

Samenwerking

 

Raymond Vet (l.) en Leon Berens in gesprek

“Al ruim tien jaar installeren wij bijzondere branddetectie-oplossingen bij projecten waar ik persoonlijk erg trots op ben” vertelt Leon Berens, Hoofd Verkoop VDP. “Denk hierbij aan parkeergarages in het centrum van Nijmegen en aan cleanrooms en laboratoria van onder andere bedrijven als Synthon en Lamers High Tech Systems. Allemaal projecten die op basis van maatwerk zijn gerealiseerd.” Voor dit soort specialistische projecten heeft VDP een belangrijke partner gevonden in SenseTek Fire & Security Solutions uit Amsterdam. Raymond Vet van SenseTek: “Door het delen van expertise en kennis kunnen wij iedere behoefte van bijzondere branddetectie aan.”

 

Aspiratiesystemen

“Een snelle en betrouwbare detectie van een beginnende brand is zeer belangrijk! Het detecteren van rook is dan ook de meest voorkomende manier van branddetectie. Maar standaard rookmelders kennen een aantal beperkingen waardoor ze lang niet overal toepasbaar zijn. Een aspiratiesysteem is wel duizend keer gevoeliger dan een rookmelder, en kent die beperkingen niet.” Aldus Leon Berens. Aspiratiesystemen zijn rookdetectiesystemen die uitgevoerd zijn met een buizenstelsel. Dit buizenstelsel zuigt lucht af naar een centraal geplaatst element en beproeft de lucht op aanwezigheid van rook. Raymond Vet vult aan: “Een aspiratiesysteem kan goed ingezet worden om ruimtes te bewaken die niet vrij toegankelijk zijn, denk hierbij bijvoorbeeld aan cleanrooms. Maar ook in ruimtes waarbij de installatie-onderdelen slecht bereikbaar zijn, zoals bijvoorbeeld in een liftschacht.”

 

Raymond Vet over de werking van een aspiratiesysteem

De techniek van aspiratiesystemen bestaat al jaren. Deze waren voorheen echter alleen bruikbaar in zeer schone ruimtes, omdat ze geen onderscheid konden maken tussen rook- en stofdeeltjes. De aspiratiesystemen die VDP levert, zijn door toepassing van stof- en vochtscheiders juist wel probleemloos toe te passen in een zeer grote diversiteit aan ruimtes.

Voor extreem stoffige ruimtes zijn terugblaasunits beschikbaar die het buizenstelsel automatisch inwendig reinigen. Hierdoor vervuilt het systeem veel minder dan andere oplossingen en wordt de hoogste gevoeligheid bereikt, wat de kans op ongewenst meldingen tot een minimum beperkt.

 

 

LIST Sensorkabel

“Een andere oplossing die we hebben toegepast bij onder andere verschillende parkeergarages in Nijmegen is de LIST Sensorkabel.” vertelt Bas Wille, algemeen directeur VDP Beveiligingstechnieken en nauw betrokken bij deze projecten.” De Parkeergarage Eiermarkt, Parkeergarage Kelfkensbos en de parkeergarage onder het gemeentehuis zijn allemaal voorzien van dit zeer hoogwaardige kabelsysteem voor thermische detectie.” Bij thermische detectie wordt er alarm gegeven als de omgevingstemperatuur boven een vooraf ingestelde waarde komt. Het unieke van de LIST Sensorkabel is dat ook de snelheid van de temperatuurstijging wordt gemeten. Wanneer de temperatuur in de ruimte sneller stijgt dan vooraf geprogrammeerd is, dan is dat voor de melder een indicatie om het alarm af te laten gaan. “Als er bijvoorbeeld een autobrand ontstaat in een parkeergarage, dan stijgt de temperatuur in korte tijd enorm. Zo kan er tijdig ingegrepen worden,” aldus Bas.

 

“Ook in deze situatie geldt dat bekende (punt)rookmelders een aantal beperkingen kennen, waardoor er onnodige brandmeldingen kunnen worden afgegeven. En misschien wel belangrijker: dat er niet zorgvuldig en vooral niet tijdig wordt gealarmeerd.” De LIST Sensorkabel ziet er uit als een standaard installatiekabel, waardoor het niet uitnodigt tot vandalisme en daardoor uitermate geschikt is voor openbare ruimtes zoals parkeergarages.

 

Wil je meer weten over onze bijzondere branddetectieoplossingen? Neem dan gerust contact op met jouw contactpersoon binnen VDP Beveiligingstechnieken.